Sculpture

Keramische vormgeving en sculpturale expressie

Werken met klei geeft door zijn plastische werking een gevoel van vrijheid. Ongedwongen bezig zijn en ontdekken van vormen en structuren kan tot interessante en mooie resultaten leiden. Ervaring met boetseren is daarvoor niet nodig. Stap voor stap wordt je daarbij geholpen.

De diverse technieken worden aan het begin van iedere dag uitgelegd:
  • Bouwen met strengen voor holkeramische vormen met als doel het maken van plastieken en beelden.
  • Opbouwen, buigen en monteren van platte kleiplaten in plat vlak, al dan niet met reliëf. Geschikt voor dekoratiedoeleinden of voor gebruiksobjecten.
  • Je kunt ook kiezen voor een sculpturale opzet, zoals een plastiek of beeld.
De vormgeving is uiteraard het belangrijkst. Maar het is mogelijk je object geheel of gedeeltelijk te decoreren met engobe, glazuur of was. Vandaar dat ook decoratie- en glazuurtechnieken aan de orde komen.

Alle werkstukken worden ter plaatse gebakken. De ateliers beschikken over 2 elektrische ovens en een gasoven voor het RAKU-stoken, alsmede een kleiwals voor het vervaardigen van plakken klei. De ateliers zijn ruim. Je kunt samen met anderen werken of je ongestoord afzonderen. In de ochtenduren kun je ook buiten op het terras werken.

Vaak beginnen we met enkele sessies modeltekenen. Uitgangspunt is het menselijk lichaam. Aan de hand van een levend model bestuderen we de verschillende proporties, houdingen en bewegingen.
Bij deze inleiding worden vooral voor beginnelingen algemene richtlijnen aangereikt betreffende de techniek, de geaardheid van het materiaal, de harmonie der volumes etc.
In een volgend stadium geef je je persoonlijke impressie van een emotioneel beleven weer. Vorm, kleur en proporties kunnen vrij geïnterpreteerd worden en dienen als expressiemiddel.

Hierna kun je kiezen voor een bepaalde techniek en materiaal waarin je jouw beeld het best kan verwezelijken: Klei,  gips, was of speksteen.